מהי ה-JIP, הג’ואיש יזראלי פרינסס? ומדוע שום דבר לא משביע את רעבונה? האם הישראליות הורסת את היהדות או שהיהדות הורסת את הישראליות? כיצד משתנה היחס בין ה”אני” למרחב שמופיע בספרות דור הפלמ”ח ביחס לספרות העברית בשנות השישים ולבסוף בדור שנות התשעים, ואיך זה קשור לאובדן נקודת הציון, האמת והמוסר, למצב בו נתונה החברה הישראלית היום?
בפרק 36 ראיינו את פרופ’ יגאל שוורץ, ראש מכון הקשרים על שלושת ספריו החדשים: “נתונים בנדידה”, “ג’ק ואפון הפלא או למה אני מעריץ את האנגלים וגם החלילן מהמלין או סיפורם של אלה שנשארו מאחור”, ו”ללכת ברחובות הפנימיים –היקום של יואל הופמן”.
דיברנו איתו על מחקר ספרות עברית מתוך מבט של רוחב יריעה ודרך חיפוש הקשרים שבין תופעות ספרותיות שונות, מתוך השאלות מה מושפע ממה ומי מדבר עם מי. על היכולת לזהות מבנים ופרטים בה בעת. על תפיסת הגאון הספרותי מול האמונה שאדם הוא תמיד בן דורו ותקופתו ומושפע מהם. על המלחמה הנצחית בין הגוף והנשמה, על השאלה האקזיסטנציאלית “למה אני כאן” כמקור לכעס וכמנוע לאקטיביות. על פתקאות החלומות של יואל הופמן, על רות אלמוג כנציגת הסיפורת הפמיניסטית הישראלית. על היות העם היהודי שרוי בתבניות של חזרה משיחית ומחזוריות מיתית מול כניסתו למודרניות וקבלת עיקרון המציאות. על נשים ונערות שחוזרות שוב ושוב בכתיבה ובזכרונות ונותרות חידתיות ולא מפוענחות. על החיות, המגע בעורק החיים ובאפשרות המטפיסית שבעצם המפגש עם הנשיות.
תודה רבה לפרופ’ יגאל שוורץ על השתתפותו בפרק. תודה רבה לפרופ׳ גידי נבו, לפרופ’ חביבה ישי, ולפרופ׳ חיים וייס (המחלקה לספרות עברית) ולפרופ׳ יגאל שוורץ (מכון הקשרים), על תמיכתם הרבה בהסכת. תודה רבה למנהל רדיו BGU ד״ר בוזי רביב על הליווי המסור. תודה רבה לגלי סיטון שייסדה את ההסכת והגישה וערכה את עשרים ושלושת הפרקים הראשונים שלו.
תודה לזיו גרינברג על הלחנת הפתיח המוזיקלי וביצועו. תודה לארטיום פינדיורין על הקריינות המשובחת. תודה לשיר גוטליב על טכנאות האולפן.
תחקיר והנחיה: מעין ראפא וד״ר תמר סתר.
עריכה: ד״ר תמר סתר.
הפודקאסט של המחלקה לספרות עברית, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב